Mérséklődik az optimizmus a vállalkozók körében

Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Index értéke az elmúlt negyedéves növekedés után enyhén (1,3 ponttal) csökkent, és továbbra is alatta van a 2014. évi országgyűlési választások előtt mért értéknek. A felmérés szerint a magyar cégvezetőknek a gazdaság fejlődése iránti bizalma nem változott az előző negyedévhez képest, de a saját vállalkozásuk jövőképébe vetett bizalmuk mérséklődött.

2015. 07. 08.  Folytatás

Nehezen követhető a költségvetési tartalék felhasználása

A mindenkori költségvetés egyik kevéssé átlátható eleme a költségvetési tartalék. A képviselők a büdzsé elfogadásakor akár százmilliárd forintra adnak biankó csekket a kormány számára. Ez a pénz szabadon és kevéssé átlátható feladatokra költhető, csak és kizárólag a kormány döntése alapján. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy 2010 óta mire költötte a kormány a költségvetési tartalékot és a tavalyi választások óta mennyire volt bőkezű.

2015. 07. 01.  Folytatás

Megoldja-e a Fidesz problémáit a vasfüggöny?

Az elmúlt hetekben a Fidesz sikeresen fedte le a mindennapi belpolitikai problémáit a bevándorlásüggyel. Sikeresen megépítette a problémát, erős, vagy legalábbis annak látszó válaszokat adott, és védekezésre kényszerítette az ellenzéket. A Policy Agenda elemzése szerint nem belpolitikai csodafegyver a menekültügy, de időt lehet vele nyerni.

2015. 06. 24.  Folytatás

Ezzel a trükkel szerezné vissza a FIDESZ a kistelepüléseket

A kormány törvényjavaslata szerint az 1500 alatti települések polgármesterei a jövőben a közfoglalkoztatás szervezéséért plusz pénzt kapnának. Ennek előzménye, hogy a kormánypártok törvénymódosítása miatt 2014-től jelentősen csökkent a kistelepülési vezetők javadalmazása. Az sem mellékes, hogy a legutóbbi időközi országgyűlési választáson 13%-ot veszített az egy évvel ezelőtti eredményéhez képest a Fidesz. E három tényt egymás mellé rendezve vizsgálta meg a készülő törvényjavaslatota Policy Agenda.

2015. 06. 17.  Folytatás

Oktatás, egészségügy, bürokráciacsökkentés: ez lenne a Fidesz politikai csodafegyvere?

A kormány bejelentette, hogy július elején kormánykonferencia keretében dolgozzák ki az elkövetkező három év programját. Ezen a tanácskozáson az egészségügy és az oktatás helyzete, valamint a bürokrácia csökkentése lesz a főtéma. Érezhetően tanácstalan a kormánypárt, hogyan is találja meg a kiutat jelenlegi helyzetéből, milyen új politikai terméket találjon, de mindenképp eltökélt abban, hogy változtatni kell. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy a három téma vajon milyen sikerrel kecsegtet?

2015. 06. 10.  Folytatás