Továbbra sem látszik a baloldal a kistelepüléseken

A tavaszi országgyűlési és európai parlamenti választások egyaránt megmutatták, hogy az ország három részre szakadt. A 20 ezer alatti településeken a baloldali pártok már csak a harmadik erőt jelentik, és a Fidesz-KDNP helyzete megkérdőjelezhetetlen. Az önkormányzati választások kapcsán a Policy Agenda megvizsgálta a legkisebb településeket, hogy hogyan teljesített a jelöltállítási szakaszban az MSZP, Együtt, PM és a DK. Az eredmény mélyülő válságot mutat.

2014. 09. 17.  Folytatás

Makrogazdasági előrejelzés 2014-2015 évekre

A Policy Agenda 2014-re vonatkozó szeptemberi előrejelzése szerint idén a GDP növekedés 2,9% lehet, amely a jövő évben 2% körülire lassul. A kormányzati kommunikációban megjelenő, a makrogazdasággal összefüggő pozitív (és csak pozitív) tényként közölt változások nem a vállalati teljesítmények növekedéséből, nem a foglalkoztatottak növekvő termelékenységéből és nem a reálgazdaság érezhető bővüléséből ered, így nem is alapoznak meg egy javuló gazdasági fejlődést.

2014. 09. 10.  Folytatás

Önkormányzatok segítették ki a kormányt

A kormány augusztus végén benyújtotta a 2013. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt. Az októberi önkormányzati választások előtt ez alapján a Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy az előző ciklus során hogyan viszonyult a kormány a helyi önkormányzatokhoz, történt e forráskivonás ezen a területen. Érdekes látni, hogy hogyan használta fel a kabinet a településeket, hogy teljesíteni tudja a költségvetési hiánycélt.

2014. 09. 03.  Folytatás

Továbbra is enyhe, de bizonytalan gazdasági növekedés várható

A Policy Agenda negyedik éve számított Gazdasági Fejlődés Indexe ( GFI ) 2014. II. negyedéve erőteljes növekedést mutat (előző negyedéves értékhez képest 20%-kal növekedett), amely az első negyedéves stagnálást után egyértelműben a gazdasági növekedés indulását jelzi. Ez azonban a részindexek tanúsága szerint még nem biztos, hogy a régóta várt, és megalapozott bővülés. A makrogazdasági folyamatok összetevőinek vizsgálata során feltételezhető, hogy ez évben bár 2 – 2,5 % között lesz a növekedés, de ezt a korábban már megszokott bizonytalan körülmények között teljesíti a gazdaság és változatlanul számos bizonytalansági tényező nehezíti majd a későbbi folyamatos bővülést, vagy akár e szint fennmaradását.

2014. 08. 13.  Folytatás

500 milliárdot költött a kormány a tartalékból

A mindenkori költségvetés egyik kevéssé átlátható eleme a költségvetési tartalék. A képviselők a büdzsé elfogadásakor több tíz milliárd forintra adnak biankó csekket a kormány számára. Ez a pénz szabadon, és kevéssé átlátható feladatokra költhető, csak és kizárólag a kormány döntése alapján. A Policy Agenda megpróbált belenézni abba, hogy a 2010-es kormányváltás óta hogyan használta fel, vagy inkább ki a kormány ezt a kasszát.

2014. 08. 06.  Folytatás