Politikai helyzetkép október 23. előtt

Négy évvel ezelőtt a kormánypártok saját magukhoz képest komoly válságban voltak. Tartósan kétmillió alatt volt a választóik száma, jelentősebb ellenzéki tüntetések voltak, és átütő jóléti intézkedéseket nem voltak képesek végrehajtani. Persze az ellenzéki oldal is megosztott volt –úgy, mint most – és október 23-a, Bajnai Gordon megjelenése egyszerre növelte a zavart és a reményt a kormányváltást akaró szavazók körében. A Policy Agenda a négy évvel ezelőtti helyzetet hasonlította össze a maival.

2016. 10. 19.  Folytatás

Nem csökken, hanem nő az állami alkalmazottak száma

A kormány az állami alkalmazottak számának csökkenését tűzte ki célul. Ezt kettős fegyvernek szánja, hiszen ennek segítségével csökkentenék a bürokráciát, valamint enyhítenék a versenyszférában megjelenő munkaerőhiányt. A Policy Agenda a tavalyi költségvetés zárszámadása alapján ugyanakkor azt látja, hogy az állami szféra nem csökken, hanem növekszik.

2016. 10. 12.  Folytatás

Munkaerőhiánytól és az adórendszertől félnek a cégvezetők

Az előző negyedévhez képest kissé csökkent a Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke. A trend egy tartós hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság. A mostani kutatásban vizsgáltuk a gazdaság előtt álló legfőbb akadályokat, és a munkaerőhiányt is.

2016. 10. 05.  Folytatás

Erre a 7 kérdésre is választ ad a népszavazás eredménye

Az október 2-ai népszavazás alapvető kérdése, hogy a választók ötven százalékánál többen érvényes szavazatot adnak-e le, vagy sem. Ez pedig meghatározza majd a kormánypártok és az ellenzék későbbi kommunikációját, és politikai cselekvési lehetőségeit. Ugyanakkor vannak részletkérdések, amelyekre érdemes lesz odafigyelni. Ezeket szedte össze a Policy Agenda.

2016. 09. 28.  Folytatás

Kinek jönne jól az előrehozott választás?

Időközönként felmerül a hazai politikai életben, hogy a Fidesz előrehozott választásokra készül. A közelgő népszavazás kapcsán Gyurcsány Ferenc pártelnök dobta be újra ezt egy nyilvános fórumon, és ismét találgatás kezdődött arról, hogy mekkora racionalitása van egy ilyen lépésnek. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy milyen feltételek esetén érdemes erről a kormánypártoknak gondolkodnia, és miért lenne nehéz helyzetben az ellenzék egy ilyen lépés esetén.

2016. 09. 21.  Folytatás