Erre a 7 kérdésre is választ ad a népszavazás eredménye

Az október 2-ai népszavazás alapvető kérdése, hogy a választók ötven százalékánál többen érvényes szavazatot adnak-e le, vagy sem. Ez pedig meghatározza majd a kormánypártok és az ellenzék későbbi kommunikációját, és politikai cselekvési lehetőségeit. Ugyanakkor vannak részletkérdések, amelyekre érdemes lesz odafigyelni. Ezeket szedte össze a Policy Agenda.

2016. 09. 28.  Folytatás

Kinek jönne jól az előrehozott választás?

Időközönként felmerül a hazai politikai életben, hogy a Fidesz előrehozott választásokra készül. A közelgő népszavazás kapcsán Gyurcsány Ferenc pártelnök dobta be újra ezt egy nyilvános fórumon, és ismét találgatás kezdődött arról, hogy mekkora racionalitása van egy ilyen lépésnek. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy milyen feltételek esetén érdemes erről a kormánypártoknak gondolkodnia, és miért lenne nehéz helyzetben az ellenzék egy ilyen lépés esetén.

2016. 09. 21.  Folytatás

Megvédte a kormány a rezsicsökkentést?

A miniszterelnök évnyitó beszédében a magyar gazdaság eredményei között említette, hogy sikerült a rezsicsökkentést megvédeni. Jól látszik, hogy miközben az előző négy éves ciklus politikai üzenete a rezsicsökkentés volt, ez most már azzá szelídült, hogy külső nyomás hatására nem engedi emeli a kabinet ezeket a kiadásokat. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy nem csak néhány elemre leszűkítve, mit is jelent a rezsicsökkentés a társadalomnak, és milyen politikai csapdát rejt a történet.

2016. 09. 14.  Folytatás

Havonta 10 milliárd megy el a tartalékból

A kormány előszeretettel „játszik” a költségvetési tartalékokkal, és évente 100 milliárd forintot költ el ezen a címen. A büdzsé elfogadásakor lényegében egy biankó csekket kap a kabinet az országgyűlési képviselőktől, amellyel ugyan el kell számolnia, de ez kevéssé átlátható. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy 2010 óta mire költött a kormány, és a tavalyi választások óta mennyire voltak bőkezűek.

2016. 09. 07.  Folytatás

Kell-e félnie a kormánynak az új tanévtől?

Szeptember 1-jén elkezdődik a tanév, amely némiképpen más keretek között indul el, mint ahogy nyár elején bezárták az iskolák kapuit. Ugyanakkor láthatólag a szakszervezetek és a civilek sem elégedettek a kormányzat eddigi lépéseivel, és többen a tiltakozások folytatását vetítették előre. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy mennyire van esélye a közoktatásban olyan jellegű demonstrációknak, sztrájkoknak, mint amit pár hónappal ezelőtt láthattunk.

2016. 08. 31.  Folytatás