Elszálltak a Széll Kálmán-tervek

A kormány 2011-ben a „Széll Kálmán Terv”-be ágyazottan benyújtotta konvergencia programját az Európai Unió számára. Az abban foglalt célok szerint kívánta bizonyítani a kabinet, hogy képes lesz mérsékelni a költségvetési hiányt, és stabil, fejlődő pályára állítani a magyar gazdaságot. A Policy Agenda mostmegvizsgálta, hogy a 2015. évi költségvetési terv milyen viszonyban van a 2011-ben megfogalmazott konkrét célokkal. A különbség minimum 800 milliárd forint.

2014. 11. 19.  Folytatás

Gazdasági Fejlődés Index: lassuló és problémákkal terhelt növekedés

A Policy Agenda 2010 óta számított Gazdasági Fejlődés Indexe ( GFI ) 2014. III. negyedévében 0,8 azaz - az index előző év harmadik negyedévi visszaesése (-0,16)  után most ismét csökkenés érezhető. Az index számottevő mértékben, ráadásul mind a három részindexében jelzi a gazdaság lassulását esetleges jelentősebb visszaesését. A GFI szinte valamennyi indikátora erősíti azt a hazai és nemzetközi bizonytalanságot, amit a korábbi előrejelzések átértékelése, az alacsonyabb és bizonytalanabb növekedési becslések jeleznek, valószínűsítve számos bizonytalansági tényező bekövetkeztét.

2014. 11. 12.  Folytatás

Marad a dolgozói szegénység jövőre is

A jövő évi költségvetés benyújtásával egyértelművé vált, hogy a kormány nem mer belevágni egy jelentősebb bérfelzárkóztatási programba. Hátravannak ugyanaz idei tárgyalások a minimálbérről és a bérajánlásról, de a keretek érezhetően nem túl tágak. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy a költségvetésből mi olvasható ki a munkaerőpiacra és a bérekre nézve.

2014. 11. 05.  Folytatás

Dolgozni akarok - Konferencia a fiatalok munkanélküliségéről és az ígért garanciákról

Időpont: 2014. november 13. (csütörtök)

Helyszín: Kossuth Klub Nagyterem, 1088 Budapest VIII., Múzeum utca 7.

2014. 11. 04.  Folytatás

Internetadó: a válság tünete

Az internetadó bejelentését követően azonnal politikai találgatás kezdődött, hogy mi lehet ezzel a kormány célja: figyelemelterelés, költségvetési igény, kiskapu befoltozása? Vitathatatlan, hogy nem a vasárnap esti tüntetés volt a célja a kormánypártnak, mivel ez az elmúlt öt év egyik legjelentősebb kormányellenes megmozdulása volt. A Policy Agenda az okokat, és a lehetséges következményeket elemzi.

2014. 10. 28.  Folytatás