Orbán új állammodell alapjait építi?

A miniszterelnök tusnádfürdői beszéde egyesek szerint egy új korszak kezdete, míg mások „a semmi új a nap alatt” jelzővel illetik. Több értelmezése lehet az elhangozottaknak: van olyan vélemény, mely szerint egy diktatórikus rendszer épül ki, mások a kiútkeresés szándékát látják benne. A Policy Agenda abból a szempontból vizsgálta a beszédet, hogy annak a hatalmi berendezkedés szempontjából milyen gyakorlati hatásai lehetnek.

2014. 07. 30.  Folytatás

Játszik a kormány a közmunkásokkal!

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből kitűnik, hogy több mint 100 ezer fős létszámleépítést hajtott végre a kormány a választások után. Mindezt úgy, hogy komolyabb társadalmi és politikai visszhangja sem volt. A Policy Agenda bemutatja, hogy kiket is érintett ez a nagymértékű leépítés, és milyen hatásai várhatóak.

2014. 07. 23.  Folytatás

A válság előtti évekhez képest 380 milliárd forint megszorítás történt a nyugdíjasokon

A kormány egyik állandó érve, hogy a nyugdíjasokat megvédték a válság negatív hatásaitól. Ugyanakkor a legnagyobb átalakítások az elmúlt években éppen ezen a területen zajlottak le. A Policy Agenda elemzésében azt vizsgálja, hogy nincs-e ellentmondás a politika szlogen és a tettek között, és valóban a kormány erőn felül kiállt-e a nyugdíjasok mellett, vagy csak „önfényezés” zajlik.

2014. 07. 16.  Folytatás

Jelentős adóváltozásokban bíznak a cégvezetők!

A kormány gazdaságpolitikai elképzeléseinek sarokköve a magyar kis- és középvállalkozók megerősítése, helyzetbe hozása. A Policy Agenda a cégvezetők körében végzett kutatásában megvizsgálta, hogy milyen várakozásaik vannak az adórendszert, a foglalkoztatást illetően. Az adatok azt mutatják, hogy talán túlzottak a remények a KKV szektorban, és kétséges, hogy ezeket a kormány ki tudja-e elégíteni.

2014. 07. 09.  Folytatás

A magyar cégvezetők egyre optimistábbak, és szeretik az Európai Uniót

Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Index értéke ismét nőtt az előző negyedévhez képest, és ezzel már több mint egy éve emelkedő pályát mutat. A cégvezetők több mint fele már abban bízik, hogy erősödni fog saját vállalkozásának helyzete a következő félévben. Ezzel együtt a várakozásoknál jóval pozitívabban viszonyulnak az Európai Uniós tagságunkról, még ha a többségük nem is reménykedik abban, hogy részesülhet EU-s forrásokból.

2014. 07. 02.  Folytatás