Ez volt az MSZP elnökválasztásának tétje

A hétvégi kongresszusán tisztújítást tartott az MSZP. Ezt akár egy új (sokadik) kezdet nyitányának is tarthatnánk. A kérdés valójában az, hogy a már korábban lefektetett játékszabályok, az ellenfelek és potenciális szövetségesek taktikája miatt milyen mozgástér kínálkozik. A Policy Agenda elemzésében bemutatja, hogy milyen pályát játszhat be az MSZP, és hogy valójában mennyire számít, hogy kikből áll a párt vezetése.

2016. 06. 29.  Folytatás

Következő félév: sok törvény, néhány alibiző miniszter

A kormány benyújtotta az őszi törvényalkotási tervét az Országgyűlésnek. Ebben 54 törvény szerepel. A Policy Agenda által kidolgozott Politikai Hatás Index (PHa-index) segítségével az elkövetkező hat hónap jogalkotási munkáját vizsgáltuk, és megnéztük, hogy mely miniszterek számára lesz nehéz a következő időszak.

2016. 06. 22.  Folytatás

Vége a frakciókormányzásnak

Az előző Orbán-kormány (2010-2014) egy Magyarországon új kormányzati modellt, a frakciókormányzást honosított meg. A kormánypárti képviselők által uralt törvényalkotás mintha nem váltotta volna be a reményeket, ezért visszarendeződés látszik. A ciklus közepén a Policy Agenda elkészített új elemzését a törvényhozásról.

2016. 06. 15.  Folytatás

Nem foglalkozik a falusi polgármesterek fizetésével a Fidesz

2014-től jelentősen csökkent a kormánypártok törvénymódosítása miatt a kistelepülési vezetők javadalmazása. Félve a kormánypárt attól, hogy maga ellen fordítja a falusi polgármestereket, egy évvel ezelőtt két törvényjavaslatot is benyújtottak a helyzet rendezésére, majd idén még egyet. Egyiket sem fogadta el a törvényhozás. Az okokat vizsgálta meg a Policy Agenda.

2016. 06. 08.  Folytatás

A minimálbért tekintve lemaradunk a többiektől

A költségvetés és az adótörvények benyújtásával minden technikai paraméter adott ahhoz, hogy elkezdődjenek a 2017. évi minimálbér-tárgyalások. A kormány nem tette magasra a lécet, hiszen a költségvetés alapján 5% körüli jövő évi béremeléssel számol. A munkaadók nyilván nem szeretnék elengedni a béreket, míg a szakszervezetek a dolgozói szegénység ellen küzdenének. A Policy Agenda elemzésében bemutatja, hogy hogyan néz ki a környező országokhoz képest a magyar helyzet.

2016. 06. 01.  Folytatás