Parlament 2014-ben: kormányzati hibák, ellenzéki útkeresés

Az előző ciklus parlamenti munkáját értékelve azt láttuk, hogy frakciókormányzás zajlik Magyarországon. Azaz a jogalkotási, törvényalkotási munka tényszerűen a kormánypárti frakció irányításával zajlik, és a kormány statiszta szerepet kapott. A Policy Agenda megnézte, hogy ebből a szempontból történt-e változás a mostani parlamenti időszakban.

2014. 12. 17.  Folytatás

Költségvetés 2015: most nem mert kockázatni a kormány

A jövő évi költségvetés főszámainak elfogadása után már látszik, hogy mennyit szeretne jövőre költeni az állam, és mekkora bevételt remél a különböző bevételekből. Ennek kapcsán a Policy Agenda megvizsgálta, hogy a kormánypárti frakció a költségvetési vita során mennyire ment szembe a kormányzati elképzelésekkel. A korábbi évekhez képest meglepően kevéssé.

2014. 12. 10.  Folytatás

Unortodox magyar út a minimálbéresekkel

A 2015. évi minimálbérről szóló tárgyalások megkezdődtek a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók között. A költségvetés és az adótörvények ismeretében a kormány már lényegében eldöntötte a kérdést, és ez alapján nem várható jelentős emelés jövőre. A szakszervezetek azonban karakteres álláspontot vettek fel, amelynek célja, hogy a minimálbér középtávon érje el a létminimum értékét. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy a környező országok hogyan teljesítenek ezen a területen.

2014. 12. 03.  Folytatás

Policy Agenda: Lábon lövi magát a Fidesz a segélyezési rendszer átalakításával

A kormány kemény átalakításokba kezdett a szociális támogatások területén. Az állami források csökkentése mellett éppen egy fordított folyamatot látunk, mint az egészségügyben és az oktatásban, azaz visszadobják a felelősséget az önkormányzatoknak. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy ez milyen hatással lesz a társadalomra, és ez jelenthet-e vajon újabb lökést az utcai megmozdulásokhoz.

2014. 11. 26.  Folytatás

Elszálltak a Széll Kálmán-tervek

A kormány 2011-ben a „Széll Kálmán Terv”-be ágyazottan benyújtotta konvergencia programját az Európai Unió számára. Az abban foglalt célok szerint kívánta bizonyítani a kabinet, hogy képes lesz mérsékelni a költségvetési hiányt, és stabil, fejlődő pályára állítani a magyar gazdaságot. A Policy Agenda mostmegvizsgálta, hogy a 2015. évi költségvetési terv milyen viszonyban van a 2011-ben megfogalmazott konkrét célokkal. A különbség minimum 800 milliárd forint.

2014. 11. 19.  Folytatás