Menekültügy van, kormányzás nincsen

2014-es tavaszi választások után mintha a kormány nem tudott volna újra tempót venni. Már munkatervet sem alkot, és egyetlen megígért terület átalakításába sem kezdett bele. Ha így megy, akkor a ciklus eltelik érdemi változtatások nélkül, miközben több területen jelentős átalakítások kellenének. A Policy Agenda heti elemzésében ennek okait mutatja be.

2015. 09. 02.  Folytatás

Létezik-e nemzeti megoldás menekültügyben?

A menekültügy tisztán politikai logikán nézve visszaadta a kormány cselekvőképességét, ezáltal megállt a népszerűségvesztés. A plakátkampány, a kerítésépítés, és az Európai Unióval való küzdelem olyan ügyek voltak, amelyek miatt ismét lehetett támadni az ellenzéket, bemutatni nemzetét óvó kormányt. A Policy Agenda elemzése szerint azonban a kezdeti sikerek lassan elmúlnak, és a problémát megoldani képtelen kormány képe alakulhat ki. Az ősz nagy kihívást hoz a Fidesznek.

2015. 08. 19.  Folytatás

Férfi 40 év: politikai csapda a kormánynak

Az idei év komoly politikai hullámvasút a kormánypártok számára. Az év eleje a zuhanás, míg a mostani időszak a lassú visszakapaszkodás időszaka lehet. Ezt törheti meg az a népszavazási kezdeményezés, amely a szakszervezetekhez kötődik a férfiak 40 éves munkaviszonnyal való nyugdíjba vonulási lehetősége kapcsán. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy hatása lehet ennek a belpolitikára.

2015. 08. 12.  Folytatás

Policy Agenda Gazdasági Fejlődés Index: nem látszik a gazdasági csoda

A Policy Agenda 2010 óta számított Gazdasági Fejlődés Indexe (GFI) 2015. II. negyedévében 0,96. Az index az elmúlt negyedév kedvezőbb alakulása után összességében enyhén csökken, de ez alapvetően a beruházási hajlandóság továbbra is alacsony szintjének, és a külföldi tőke kivonulásának a következménye.  A vállalkozások a kedvezően alakuló monetáris környezet, a makrogazdaság tavalyi érezhető növekedése ellenére sem számolnak még jelentősebb fejlődéssel.

2015. 08. 05.  Folytatás

Mérséklődik az optimizmus a vállalkozók körében

Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Index értéke az elmúlt negyedéves növekedés után enyhén (1,3 ponttal) csökkent, és továbbra is alatta van a 2014. évi országgyűlési választások előtt mért értéknek. A felmérés szerint a magyar cégvezetőknek a gazdaság fejlődése iránti bizalma nem változott az előző negyedévhez képest, de a saját vállalkozásuk jövőképébe vetett bizalmuk mérséklődött.

2015. 07. 08.  Folytatás