Továbbra is enyhe, de bizonytalan gazdasági növekedés várható

A Policy Agenda negyedik éve számított Gazdasági Fejlődés Indexe ( GFI ) 2014. II. negyedéve erőteljes növekedést mutat (előző negyedéves értékhez képest 20%-kal növekedett), amely az első negyedéves stagnálást után egyértelműben a gazdasági növekedés indulását jelzi. Ez azonban a részindexek tanúsága szerint még nem biztos, hogy a régóta várt, és megalapozott bővülés. A makrogazdasági folyamatok összetevőinek vizsgálata során feltételezhető, hogy ez évben bár 2 – 2,5 % között lesz a növekedés, de ezt a korábban már megszokott bizonytalan körülmények között teljesíti a gazdaság és változatlanul számos bizonytalansági tényező nehezíti majd a későbbi folyamatos bővülést, vagy akár e szint fennmaradását.

2014. 08. 13.  Folytatás

500 milliárdot költött a kormány a tartalékból

A mindenkori költségvetés egyik kevéssé átlátható eleme a költségvetési tartalék. A képviselők a büdzsé elfogadásakor több tíz milliárd forintra adnak biankó csekket a kormány számára. Ez a pénz szabadon, és kevéssé átlátható feladatokra költhető, csak és kizárólag a kormány döntése alapján. A Policy Agenda megpróbált belenézni abba, hogy a 2010-es kormányváltás óta hogyan használta fel, vagy inkább ki a kormány ezt a kasszát.

2014. 08. 06.  Folytatás

Orbán új állammodell alapjait építi?

A miniszterelnök tusnádfürdői beszéde egyesek szerint egy új korszak kezdete, míg mások „a semmi új a nap alatt” jelzővel illetik. Több értelmezése lehet az elhangozottaknak: van olyan vélemény, mely szerint egy diktatórikus rendszer épül ki, mások a kiútkeresés szándékát látják benne. A Policy Agenda abból a szempontból vizsgálta a beszédet, hogy annak a hatalmi berendezkedés szempontjából milyen gyakorlati hatásai lehetnek.

2014. 07. 30.  Folytatás

Játszik a kormány a közmunkásokkal!

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből kitűnik, hogy több mint 100 ezer fős létszámleépítést hajtott végre a kormány a választások után. Mindezt úgy, hogy komolyabb társadalmi és politikai visszhangja sem volt. A Policy Agenda bemutatja, hogy kiket is érintett ez a nagymértékű leépítés, és milyen hatásai várhatóak.

2014. 07. 23.  Folytatás

A válság előtti évekhez képest 380 milliárd forint megszorítás történt a nyugdíjasokon

A kormány egyik állandó érve, hogy a nyugdíjasokat megvédték a válság negatív hatásaitól. Ugyanakkor a legnagyobb átalakítások az elmúlt években éppen ezen a területen zajlottak le. A Policy Agenda elemzésében azt vizsgálja, hogy nincs-e ellentmondás a politika szlogen és a tettek között, és valóban a kormány erőn felül kiállt-e a nyugdíjasok mellett, vagy csak „önfényezés” zajlik.

2014. 07. 16.  Folytatás