Az elmaradt bérfelzárkózás az EU hibája?

Lázár János miniszter nagyon határozottan amellett állt ki, hogy egy, az Európai Unióról szóló népszavazáson a kilépés mellett szavazna. Érdekes volt az indoklás is, hiszen a bérfelzárkózás elmaradását tartotta igazi oknak. A Policy Agenda elemzésében bemutatja, hogy a tények alapján miért hamisak az ilyen állítások, de politikailag miért ne lehetnének hatékonyak?

2016. 07. 13.  Folytatás

Továbbra is hullámzó a magyar cégvezetők hangulata

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített Kis- és középvállalati konjunktúra-index (KKV-index) értéke az előző negyedévesváratlanul jelentős - csökkenést követően, kissé javult ugyan, de még mindig 50 pont alatt van. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hullámzó a cégvezetők megítélése, nem biztosak abban, hogy milyen irányba változik a gazdaság az elkövetkező időszakban.

2016. 07. 06.  Folytatás

Ez volt az MSZP elnökválasztásának tétje

A hétvégi kongresszusán tisztújítást tartott az MSZP. Ezt akár egy új (sokadik) kezdet nyitányának is tarthatnánk. A kérdés valójában az, hogy a már korábban lefektetett játékszabályok, az ellenfelek és potenciális szövetségesek taktikája miatt milyen mozgástér kínálkozik. A Policy Agenda elemzésében bemutatja, hogy milyen pályát játszhat be az MSZP, és hogy valójában mennyire számít, hogy kikből áll a párt vezetése.

2016. 06. 29.  Folytatás

Következő félév: sok törvény, néhány alibiző miniszter

A kormány benyújtotta az őszi törvényalkotási tervét az Országgyűlésnek. Ebben 54 törvény szerepel. A Policy Agenda által kidolgozott Politikai Hatás Index (PHa-index) segítségével az elkövetkező hat hónap jogalkotási munkáját vizsgáltuk, és megnéztük, hogy mely miniszterek számára lesz nehéz a következő időszak.

2016. 06. 22.  Folytatás

Vége a frakciókormányzásnak

Az előző Orbán-kormány (2010-2014) egy Magyarországon új kormányzati modellt, a frakciókormányzást honosított meg. A kormánypárti képviselők által uralt törvényalkotás mintha nem váltotta volna be a reményeket, ezért visszarendeződés látszik. A ciklus közepén a Policy Agenda elkészített új elemzését a törvényhozásról.

2016. 06. 15.  Folytatás