Tényleg alacsonyak a bérek közszférában

A közszolgálati dolgozókat tömörítő legnagyobb szakszervezet július 17-ére sztrájkot hirdetett az önkormányzati dolgozók körében. A követelések egyik fő pontja, hogy azoknál, akiket nem érintenek a 2017-es központi béremelések, legyen egy 25%-os idei, majd 12%-os jövő évi béremelés. Ennek kapcsán a Policy Agenda azt nézte meg, hogyan alakulnak a bérek a közigazgatásban. Van-e bérkülönbség a Visegrádi-országokhoz képest?

2017. 07. 12.  Folytatás

December 24. - újabb népszavazás, amely mindenkinek fejtörést okoz

Egy kicsit észrevétlenül - legalábbis a politikai pártoktól függetlenül - ismét egy munkavállalókat érintő javaslat valósulhat meg, mint népszavazási kezdeményezés. A Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette az arra vonatkozó kérdést, hogy december 24-e legyen-e munkaszüneti nap? Egyelőre a bíróságnál pattog a labda, miközben a választásokra készülő pártok számára biztosan fejtörést okoz majd a kérdés. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy milyen verziókkal lehet számolni.

2017. 07. 05.  Folytatás

Növekvő bérek, jelentős bérkülönbségek

Az elmúlt hetekben közzétett adatok azt mutatják, hogy a minimálbér-emelés és a munkaerőhiány hatására kilőttek a bérek. Megyék szerint lebontva az országot már nem ennyire egyértelmű a siker, bár a Policy Agenda elemzése azt mutatja, hogy a növekvő bérkülönbségeknek két ellenszere van: a minimálbér és a közmunka bérek emelése, valamint az alacsony-keresetűek terheinek csökkentése.

2017. 06. 28.  Folytatás

Mit hoz az őszi parlamenti ülésszak?

A kormány benyújtotta az őszi törvényalkotási tervét az Országgyűlésnek. Ebben 46 törvény szerepel. A Policy Agenda által kidolgozott Politikai Hatás Index (PHa-index) segítségével az elkövetkező hat hónap jogalkotási munkáját vizsgáltuk, és megnéztük, hogy mely területeken lehet konfliktusokra számítani.

2017. 06. 21.  Folytatás

Költségvetési vita: egyre kisebb a képviselők szerepe

A jelenlegi kormánypártok hatalomgyakorlása egyfajta frakciókormányzás volt. Enne legfőbb jegye, hogy alapvető törvényjavaslatok nem a kormány által kerülnek benyújtásra, hanem az országgyűlési képviselők egyéni módosító javaslataként. A Policy Agenda a jövő évi költségvetés elfogadása kapcsán azt nézte meg, hogy mekkora mozgástere volt a költségvetési vitában a képviselőknek.

2017. 06. 14.  Folytatás