Nyugdíj-ügy, mint politikai csapda

Az elmúlt hetekben több politikai, szakmai kezdeményezés is született a nyugdíjakat illetően. A szakszervezetek felvetették a 80 ezer forintos minimálnyugdíjat, újra előkerült a férfiak 40 év szolgálati idő után lehetséges nyugdíjba vonulásának lehetősége. A jelentős béremelési hullám miatt nyugdíjas szervezetek tiltakoznak az alacsony nyugdíjemelés ellen. Nyilvánvalóan érzi a kormány is a problémát. Kérdés azonban az, hogy ezeket az ügyeket a saját belső problémáikkal foglalkozó ellenzéki pártok képesek lesznek-e felkarolni. A Policy Agenda ezeket az eseményeket vizsgálta meg heti elemzésében.

2017. 01. 18.  Folytatás

Nem lesz jelentős béremelés a kkv cégvezetők szerint

Az előző negyedévhez képest kissé emelkedett a Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke. A trend egy éve egy hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság. Az elmúlt negyedévi kutatásban vizsgáltuk a minimálbér emelés várható hatásait is.

2017. 01. 11.  Folytatás

Teljes kórkép a magyar munkaerőpiacról

Hogy is néz ki a magyar társadalom munkaerőpiac szempontjából? Kik vagyunk, és mennyien, hol dolgozunk, és mennyi ideig? Keresünk e munkát, vagy passzívan szemléljük a világunkat? Érdemes néhány dolgot tisztázni, hogy jobban megértsük mi is zajlik körülöttünk.
 
A Gazdaság TV és a Policy Agenda közös videója.
2017. 01. 09.  Folytatás

Következő félév nagy ügyei: civilek, adók, költségvetés

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakra vonatkozó törvényalkotási tervét. Ebben 48 törvény szerepel. A Policy Agenda által kidolgozott Politikai Hatás Index (PHa-index) segítségével az elkövetkező hat hónap jogalkotási munkáját vizsgáltuk, és megnéztük, hogy mely miniszterek számára lesz nehéz a következő időszak

2017. 01. 04.  Folytatás

PISA-jelentés politikai hatásai

Az adófizetők pénzéből nyújtott állami szolgáltatások színvonalának számonkérése furcsán hangzik a magyar társadalom számára. Érezhetően nem szoktuk meg, hogy megrendelők vagyunk, és lehetnek elvárásaink. Ezt a hozzáállást lehet az egészségügy, vagy az oktatás esetében is tapasztalni. A 15 éves gyerekek tudását mérő nemzetközi PISA-jelentés kapcsán ismét felerősödött a vita az oktatás minőségi problémáiról. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy ennek lehetnek-e politikai következményei.

2016. 12. 14.  Folytatás